Viadukt Anděl (Office)

Hodnocení uživatelů: 0 / 5

Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Na rohu ulic Nádražní a U Železničního mostu se začne stavět ve druhé polovině roku 2022, a to podle návrhu PS Architekti. Stavební povolení už developeři mají, stavebníci tu po začátku prací zůstanou asi dva roky. Investorem projektu Viadukt Anděl je společnost Property N74, s níž JRD dlouhodobě spolupracuje a pozemek byl získán formou výměny za pozemek na Barrandově v oblasti chráněného přírodního území. Stavební pozemek vznikl formou rozdělením parcely mateřské školy, která má nyní o cca polovinu menší prostor pro venkovní aktivity dětí. Jedná se o zcela první administrativní budovu této skupiny. Viadukt Anděl vyroste v dynamicky se rozvíjející lokalitě nedaleko významné křižovatky pražského Anděla: v její blízkosti vzniká nová čtvrť Smíchov City a rezidenční areál na místě bývalého zlíchovského lihovaru.

JRD administrativni budova Viadukt Andel vizualizace 1024x663

 

Udržitelná administrativní budova má nyní stavební povolení a aspiruje na mezinárodní certifikaci LEED Gold v4, což je ohodnocení vlivu budovy na životní prostředí a na zdraví svých uživatelů. „Díky shodě s Property N74 bude nový projekt vycházet ze stejných principů energetické šetrnosti a zdravého vnitřního prostředí, které uplatňujeme u své rezidenční výstavby. Velký důraz zde budeme klást na využití udržitelných materiálů a technologického vybavení (včetně tepelných čerpadel s geotermálními vrty, fotovoltaického systému, automatického systému řízeného větrání s rekuperací s kompletně oddělenými okruhy přívodu a odvodu vzduchu, venkovního stínění, plnospektrálního osvětlení a inteligentního řídicího systému), vysokou energetickou účinnost, kvalitní vnitřní prostředí a uživatelský nadstandard zajišťující vysoce efektivní práci,“ vysvětluje Jan Řežáb, majitel a zakladatel společnosti. JRD Development má na starosti projektový management stavby, řízení fit-outů a – spolu se společností JLL – pronájem jednotlivých kanceláří a retailových prostor. Výstavba administrativní budovy je plánována na druhou polovinu roku 2022 a trvat by měla přibližně dva roky. Její celkovou pronajímatelnou plochu, která činí přibližně 7 850 m2, doplní střešní terasa s panoramatickým výhledem na nábřeží Vltavy, Vyšehrad a Pražský hrad a své místo zde naleznou kavárny, obchody a restaurace.

Speciální je projekt i díky potrubní poště, která má v administrativním domě fungovat. V přízemí trubky připomínají uměleckou instalaci – a vlastně jí i jsou, protože jde o dílo architekta Petra Vacka a studia Klik architekti. Instalace také svítí. Kromě umění jde ale o promyšlený systém, díky kterému lze po domě posílat dokumenty. Recepci v ní nahradí komunitní aplikace od českého startupu Sharry, jehož technologii pro provoz budov využívají klienti od New Yorku po Johannesburg. Další Smart "vychytávkou" budovy je komunitní aplikace Sharry, která slouží k řízení vstupu osob do budovy, rezervaci zasedacích místností a k chytré správě objektu. Pokud přijde do Viaduktu Anděl návštěva, dostane od toho, kdo ji pozval QR kód, se kterým se dostane tam, kam potřebuje.

JRD administrativni budova Viadukt Andel interier vizualizace 1024x768

Zajímavé je, že developer mezi v okolí dostupnou občanskou vybavenost uvádí mimo jiné také sportovní a rekreační vyžití v areálu Erpet Centrum (golf, tenis, bazén, volejbal aj.). Aktuální majitel (od roku 2020) však nejen že nepočítá s provozem tohoto areálu a chce jej zastavět, ale navíc tento objekt v minulém roce zcela uzavřel a objekt nyní účelově chátrá a je aktivně devastován různými činnostmi (ukládání stavebního odpadu a zeminy, pronajímání fotbalového hřiště jako parkoviště, konání ne zcela legálních párty, otevírání oplocení pro snadný vstup lidem bez domova a jiné).

 Screenshot 2023 03 12 at 15 31 07 Viadukt Anděl

Navzdory plánům je pravděpodobné, že z důvodu vysokých cen a odlivu pracovní síly ani letošní rok nezapočne stavba, která dle původních plánů měla být dokončena již v roce 2019 a místo toho byl areál (velmi krátce) využíván k projektu Smíchov EXPO. Patrně bude ještě jeden až dva roky trvat, než se obyvatelé Prahy 5 budou moci těšit z této nové udržitelné administrativní budovy.

 Nadrazni II C5 5 web

Napsal: Viktor Veselý