Všechny články

Úklid náplavky v rámci Ukliďme Česko

Hodnocení uživatelů: 3 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

Úklid náplavky "Šemíkova břehu"

CITO event za podpory Městské části Praha 5 (svoz odpadu) a Českého svazu ochránců přírody (materiální pomoc).

Přírodní nezpevněná náplavka před železničním mostem vedle fotbalového stadionu SK Smíchov a Erpet Golf centra je dost zaneřáděná. Majitel pozemků Povodí Vltavy s.p. o náplavku nijak nepečuje, stejně jako majitel sousedícího sportovního areálu, který usiluje o změnu Územního plánu, aby mohl náplavku vydláždit a postavit vedle ní vícepodlažní polyfunkční stavbu na úkor naprostě většiny zeleně. Je to tak na nás, občanech a občankách, zbavit náplavku odpadků, aby opět byla příjemným přírodním útočištěm u vody, a zároveň přispět k zachování jedné z posledních skutečně přírodních náplavek, která je rájem pro rybáře (rybářský revír 401 018 Vltava 6), a díky termoregulačním vlastnostem vůči svému okolí je výborným útočištěm v tropických letních dnech. Tím, že náplavku uklidíme, ukážeme nejen městu, ale i občanům Prahy pravou -krásnou- tvář a kouzlo náplavky, což pozitivně přispěje k její záchraně.


CITO EVENT

Hrajete Geocaching a zajímáte se o CITO eventy? Tato událost je vlastně taková 3v1 akce Připíšete si kešku, splníte letošní výzvu, a přispějete k čistšímu Česku. V létě se nám náplavka odvděčí příjemným klimatem kde budou tropická vedra o mnohé únosnější.Oficiální listing togoto CITO eventu naleznete pod tímto GC kódem: GC850T4
Nebo přímo na webových stránkách geocacging.com :  https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC850T4&title=trashchallenge-2019-uklime-naplavku&guid=50bf8d1e-9105-46e6-b0c0-568b62df54cc


#TrashChallenge

Možná jste to už zaznamenali na sociálních sítích. Jedná se o velmi čerstvý trend letošního roku. Po vzoru například Ice Bucket Challenge (na podporu léčby nemoci ALS) kdosi hodil do internetového éteru, že by bylo fajn pro jednou vymyslet smysluplnou challenge. V Trash Challenge má jedinec nebo skupina za úkol udělat si "selfíčko" v přírodní lokalitě plné odpadků, následně odpadky posbírat do pytlů a znovu udělat "selfíčko" stejného místa po perfektním úklidu, na kterém je jedinec nebo skupina obklopen pytly plných nasbíraných odpadků. CITO event je tak nejlepší příležitost pro splnění této challenge. Nominovat nikoho nemusíte (ale bránit Vám v tom nikdo nebude :) ).


K organizaci:

Datum a čas: 6.4.2019 od 10:00 do cca 13:00

Místo setkání: Sraz před železničním mostem u cesty k náplavce (viz obrázek).

Na místě se sejdeme v 10:00, kde znovu shrneme organizační informace a vyjasníme pár detailů. Poté vyrazíme od místa setkání dolů k náplavce (cestou už můžeme sbírat odpadky). Jedná se asi o 260m dlouhý úsek podél řeky, pevnou obuv s sebou, náplavka je místy dlážděná hrubými kameny, místy jen vyšlapaná hlína (za deště je to dost bahnité) viz obrázky.

Požádal jsem o pomoc naší městskou část, která mi rovněž pomohla se zajištěním úklidových pomůcek, nebude to tak tedy pouhé přesunutí odpadu z místa A do místa B a dál se děj vůle boží, ale odpad bude řádně zpracován.

Úklidové pomůcky: Nějaký základní balíček s materiálem pro úklid je zajištěn a potvrzen v rámci programu Ukliďme Česko ( znovu použitelné pytle na odpad, jednorázové pytle na odpad,  rukavice (dospělácké, dětské)...), sběrné nádoby na nebezpečný odpad (ten předem vysbírají proškolení organizátoři)... pokud ale máte vlastní pomůcky, tak je pro jistotu vemte pro případ, kdyby vás přišlo víc.

Odvoz odpadu: Máme potvrzeno od městské části Praha 5, že zajistí odvoz odpadu.