Všechny články

Právě se koná v ERPETu

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Erpet v těchto dnech hostí mezinárodní automobilovou událost. Zvláštní rally, Adventurists Poles of Inconvenience, nabídne přehlídku zvláštních vozidel, která se z Erpetu vydají napříč Evropou a zase zpět.

Společnost Adventurists byla založena na principu řídit malá divná vozidla do naprosto absurdních míst. Dříve se pořádala akce Mongol Rally, která z důvodu COVID opatření musela být v minulém roce zrušena, místo toho byla spuštěna akce Rally Poles of Inconvenience, která přivede účastníky na místa pro Rally zcela absurdní, plná rizik uvíznutí vozidla a dalších dobrodružství. Poles of Inconvenience lze chápat jako pečlivě vybranou síť chaosu, která začne a skončí v České republice.

Jak uvádí organizátor akce: "Některé z těchto Poles mohou být nepohodlné ve smyslu, že budou ukryty v odlehlých koutech divočiny. Jiné mohou být topograficky nepohodlné, jako vrchol hory nebo uprostřed písečných dun v Sahaře. Některá místa budou logisticky nepohodlná a všechna budou až komicky nevhodná pro vaše malá vozidla".

Fotky a videa z události zde: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid033iopDVANt8mv5KbXxiCumDGov5vE2Bwcb1T2oE5R5TXhWcFYDRTmuJ3ciL6Jhvcyl&id=100091892323183

Více info zde: https://www.theadventurists.com/guides/poles-of-inconvenience-rally/

 

 

 

 


Předchozí článek z 10.5.2023

Erpet čeká další vlna zábavy o kterou se tentokrát postará Divadlo bratří Formanů, které se svým ansámblem již šestým rokem pravidelně "kotví" na Smíchově na náplavce v místě bývalých suchých doků. Letošní hlavní stage se přesunula o pár set metrů vedle, na bývalé sportoviště Erpet, kde se již chystá velké šapitó a vzniká pitoreskní Camping Platz účinkujících. Součástí Festival Arény bude i letos divadelní loď Tajemství, zbývající představení se budou konat v parku na Hořejším nábřeží. Vstup do areálu festivalu je i letos zdarma.

 

Festival ARENA založený Divadlem bratří Formanů je přehlídkou divadla, nového cirkusu, hudby a současné vizuální tvorby, nabízí v Česku neviděné cirkusové novinky, zbrusu nová představení, koncerty, umělecké dílny a další atrakce pro malé i velké. Jeho součástí jsou představení vzniklá v produkci bratří Formanů, stejně jako představení kumštýřů, artistů a jiných umělců, které Petr a Matěj Formanovi potkali během svých cest po světě. Festivalové městečko tak zabydlí prostor od parku na Hořejším nábřeží až po hladinu Vltavy. Zde bude tradičně scéna lodi Tajemství poskytující kromě programu také odpočinek s výhledem na Vyšehrad a další krásy Prahy.

IMG 3931

Letošní šestý ročník propukne na stěně smrti v podání nespoutaných Francouzů již tuto sobotu 17. června na smíchovské náplavce a v nedalekém Erpet Centru Smíchov a potrvá až do 1. července.

  • Na lodi Tajemství vystoupí Bonaventure Gacon se svým „Par le Boudu“,
  • Přímo na náplavce přistane vesmírná loď kosmonauta Juriho a v parku se objeví stany divadelních souborů Rasposo či Cirkusu Ronaldo. Oba do Prahy přivezou zatím u nás neviděné cirkusové novinky.
  • Nechybí ani vystoupení na čerstvém vzduchu v podání souboru Les P’tits Bras v prostoru parku.

Divadelní loď Tajemství obohacuje pražskou kulturní scénu od roku 2000 a její sezóna je v plném proudu od května do září. Posledních šest let se ale pravidelně přesouvá ze svého kotviště na náplavce Rašínova nábřeží na smíchovskou stranu, kde hostí festival Arena zaměřený na divadlo, nový cirkus, hudbu a současnou vizuální tvorbu. Symbolicky tím navazuje na provoz divadla Smíchovská Arena, které na stejném místě fungovalo v letech 1891 až 1938 a jehož jeviště zažilo i herce Vlastu Buriana.

„Tehdy před šesti lety nastala zcela jedinečná konstelace. Chtěli jsme v Praze představit své tehdy nové představení Deadtown. Postavili jsme kvůli tomu speciální scénu, takže jsme to museli udělat někde venku mimo naši loď Tajemství a smíchovská náplavka se jevila jako nejvhodnější. Zároveň jsme se mohli opřít o naše partnery, kteří nás již léta podporují, takže jsme vše uspořádali v relativně krátké době. Úplně sami s bráchou bychom to nezvládli,“ vysvětluje umělecký režisér festivalu Petr Forman.

Letošní festival je podle něj jiný v tom, že se rozkračuje také na plochu smíchovského Erpet Centra, které se nachází pouze několik minut chůze od smíchovské náplavky. „Přivezeme sem jedno typicky světské představení – motocyklovou stěnu smrti. Díky umístění v Erpet Centru můžeme také přivézt jeden prostorově opravdu náročný spektákl pod širým nebem: Rouge Nord od souboru Cirque Pardi!,“ dodává Petr Forman.

Za stěnou smrti stojí svérázná parta lidí z Francie Le Mur de la Mort, která pochází z rockového, kočovného a cirkusového prostředí. Zároveň jde o jednu z posledních skupin, které takovou show provozují. Závodníci během vystoupení popírají zákony gravitace i rovnováhy a na vertikální stěně hravě přesahují rychlost 80 kilometrů v hodině, ve které předvádějí rozličné akrobatické kousky. Chybět nebude ani jízda dvou a více motocyklů těsně nad sebou.

Více informací a program festivalu naleznete na: https://festivalarena.cz/

 

 354237299 976945690336746 4155749429339155922 n

 Momentka ze generálky Le Mur de la Mort.

IMG 4267

 

 


Předchozí článek z 20.4.2023

 

Po loňském úspěchu zavítá do Erpetu od 11. do 21. května opět mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Letošní 28. ročník zahájí výstava Všechno je všech (jak příhodný paradox pro toto místo), návštěvníci se ale také mohou těšit na každodenní festivalový café bar se zahradou a přijedou také DJky z DDR Femmale Fatal DJs Crew aus Wrsowic. Účelově uzavřené Erpet Golf centrum se tak na pár dní opět ze skladiště sutin a stavebního odpadu promění na místo umění a pozemek bude sloužit veřejnosti, jak by po celou dobu správně měl.

 PROGRAM FESTIVALU NALEZNETE ZDE

Areál sportovního centra bude k dispozici kompletně – zevnitř i venku v přilehlém okolí. Hlavním indoor programem festivalu 4 + 4 dny v pohybu bude výstava Denisy Václavové a Jiřího Ptáčka Všechno je všech, která bude k vidění každý den. „Výstavou chceme zaujmout pozici, která vychází z narůstajícího vědomí provázanosti a komplexity procesů a systémů, jejichž jsme součástí. V umění, které ekonává izolovanost, obsahuje zrnka idealismu a spíše možnosti než nemožnost. V umění, které překračuje marnost, ale přitom nepopírá úzkost, nejistotu a obavy,” popisuje autor Jiří Ptáček, který se současnému umění věnuje více než dvě dekády. Součástí festivalu bude od 15. do 19. května přednáškový cyklus, který se koná jako úvod ke skupinovému projektu Moje boty, tvoje boty. Ten bude realizován v roce 2024 v Praze a v Čáslavi. Témata přednášek jsou: Transgenerační přenos traumatu (přednáší doc. PhDr. Marek Preiss, Ph.D.), Mozek zamrzlý v bolesti (přednáší MUDr. Peter Pöthe), Agrese (přednáší PhDr. Michael Šebek), Strach (přednáší Mgr. Jan J. Ženatý). Přednášky a následné skupiny jsou po předchozí registraci na webu https://ctyridny.cz/program-2023/moje-boty-tvoje-boty/ volně přístupné komukoliv, kdo má zájem. Mimořádným zážitkem pak bude speciální experimentální set připravený přímo pro festival 4+4 dny v pohybu – průřez sólovými alby Vladimira 518 vs. Architekt, Idiot, Ultra!Ultra!

 Vladimír 518 III

Studentům základních a středních škol je každoročně určen program, který pro festival 4+4 dny v pohybu připravuje platforma Máš umělecké střevo? O účast na vzdělávacích programech, komentovaných prohlídkách výstav a workshopech je tradičně velký zájem. Nadšené bývají děti i učitelé, jak ostatně dokládá reakce paní učitelky ze ZŠ Letohradská z loňského ročníku: „Naše dnešní prohlídka Erpetu s 9. třídou mně rozzářila den. Propojení současného umění s opuštěnou sportovní halou nás nutilo k zamyšlení. Kdo to tam kdysi užíval a jak se tam cítil? Jedná se již o vystavované současné umění nebo to je součást bývalého vybavení? U každého díla se dá zastavit a polemizovat o souvislostech mezi prostorem a dílem. Vše spolu perfektně komunikuje. Závěrečné hledání společných znaků umění a sportu bylo třešničkou na dortu. Děkuji za celou třídu!

 

festival 44 dny hudební noc 2

 Zdroj: 2Media

Článek připravil: Viktor Veselý


Předchozí článek z 22.8.2022

 

Po úspěšném narozeninovém koncertu skupiny Tři sestry, který proběhl letos v květnu, nás čeká další využití pro veřejnost uzavřeného areálu ERPET, který jinak nyní developerovi slouží jako skladiště stavebního materiálu a stavebního odpadu. Už posedmadvacáté otevře opuštěnou pražskou budovu festival současného umění 4 + 4 dny v pohybu. Tentokrát zve ve dnech 5. - 16. října do bývalého sportovního centra Erpet Smíchov, představení a performance budou probíhat také v Divadle Archa a Paláci Savarin.

Erpet Smíchov 13


Být někdo jiný, někde jinde, někdy jindy je letošním festivalovým tématem, reflektující současný
stav světa s humorem i návody, jak krizi řešit.

Erpet, dříve Sportovní hala TJ Tatry Smíchov, byl postaven ve stylu pozdní moderny roku 1980 dle
projektu architekta Zdeňka Staška. Aktuální majitel - developer SEBRE dlouhodobě usiluje o změnu územního plánu
a vymazat tak z mapy Smíchova poslední velké sportoviště. Na jeho místě má vzniknout pětipodlažní polyfunkční budova
s obchody, kancelářemi a byty. Žádané sportoviště zanikne bez náhrady. Plánovaná novostavba by navíc dle případové modelace akreditovanou
společností značně zhoršila již tak překročené hygienické limity pro hluk v ulici Strakonická. Více o tématu zde.

 

 PROGRAM FESTIVALU NALEZNETE ZDE

 

Festival obsadí nejen vnitřek budovy, ale také venkovní prostory sportoviště, ať už hřiště nebo bazény.
„Jsme rádi, že budeme moci návštěvníkům ukázat až surreálnou umělou krajinu, která byla původně
vytvořena pro potřeby bývalého golfového trenažeru uvnitř objektu,“ říká za pořadatele Markéta
Černá. Velkorysé prostory zaplní výstava současného umění nabízející návštěvníkům díla šesti desítek
českých umělců jako je Tomáš Svoboda, Alena Kotzmannová, Aleš Novák, Michal Pěchouček,
Milan Mikuláštík, Markéta Othová, Eva Koťátková, Tomáš Vaněk, umělecká skupina Rafani a mnoha dalších.
Kurátorkami letošní výstavy jsou Gabriela Kotíková a Denisa Václavová.
„Prostor nám tentokrát nabízí možnost
s ním intenzivně pracovat a tak budou umělci v rámci měsíční
rezidence připravovat díla přímo pro Erpet.
Divákům nabídneme takovou výstavní bojovku. Zážitkem
je samotné místo a výstavu si mohou objevovat
i nacházet v golfovém odpališti nebo opuštěném
bazénu,“ dodává Václavová.

 

V Divadle Archa proběhnou vystoupení uznávaných mezinárodních projektů propojující multimédia,
živou hudbu, tanec a performance, do Archy můžete zamířit také na výstavu slovenského fotografa
Ctibora Bachratého. Před třemi lety nadchl pražské publikum nejpopulárnější italský divadelní soubor Motus
se svou
celosvětově úspěšnou inscenací MDLSX. Letos se výjimečná herečka, tanečnice, DJka a modelka
italské značky Gucci, Silvia Calderoni, vrací s tragédií Tutto brucia (Vše hoří), inspirovanou
Eurípidovými Trójankami, jenž je stejně současná jako temná. Calderoni tentokrát doprovodí
tanečnice Stefanie Tansini a hudebnice R.Y. F. (Francesca Morello).

V nejnovějším představení Lavagem brazilské umělkyně Alice Ripoll a skupiny umělců z ghetta Cia
REC se skutečnost mísí s fantazií a vytváří delirium připomínající apokalyptický sen. Podstatu umíněné inscenace
Lullaby for Scavengers všestranně talentovaného Londýňana komika a video
umělce Kima Noblea vystihuje její název
“Ukolébavka pro mrchožrouty”), jež nepostrádá poetickou
přitažlivost. Kim využívá provokativní humor, s jehož pomocí
odkrývá lidský úděl: témata jako smrt,
sexualita, gender nebo víra pojednává se suchým smyslem pro humor kombinujícím tragédii
s absurdnem.

 CIA REC 2020 Renato Mangolin ALTA 001
CIA REC 2020 © Renato Mangolin_ALTA


„Mám tři problémy: kapitalismus, patriarchát a jak je možné, že nás umění nedokáže zachránit,“
říká kanadský choreograf Frédérick Gravel. Ten odlupuje jednotlivé vrstvy vlastní duše, aby obnažil
své strachy a vypustil netvora hamižnosti v sólu s názvem Fear and Greed (Strach a chamtivost) , v
němž se odhaluje až na dřeň. Jeho plynulé přechody mezi tancem, zpěvem a terapií, kterou si sám
ordinuje, doprovází rocková skupina.


Festival 4 + 4 dny v pohybu je již od roku 2009 součástí mezinárodního networku In Situ, jehož
současný projekt (UN)COMMON SPACES zahrnuje spolupráci devatenácti festivalů z celé Evropy a
podporu dvaceti nových projektů určených pro veřejný prostor. V rámci letošního ročníku 4 + 4 dny
v pohybu se divákům představí belgický umělec Johannes Bellinkx s projektem Continuum, který
bude probíhat ve dnech 14. a 15. října v prostorách Paláce Savarin. Ve dnech 11. a 12. října se
uskuteční v ulicích Smíchova interaktivní performance Frame španělského souboru Eléctrico 28.
Kromě výstavy, tanečních, divadelních a hudebních vystoupení, komentovaných prohlídek či
programu pro děti, proběhne v rámci festivalu 4 + 4 dny v pohybu také tradiční festivalová škola
hostící experty na Management umění a festivalové a galerijní manažery, kteří se podělí o své
zkušenosti

 


8 Fear and Greed_photo by David Wong_with Frédérick Gravel

Christopher Mavric 8Christopher Mavric 8

kimnobleinsewer c studio narkiKimnobleinsewer-c-studio-narki

 

Pohled na současný a dřívější stav před uzavřením účelově chátrajícího areálu:

IMG 7546

Erpet Smíchov 19

Partneři festivalu
Projekt je realizován s finanční podporou: hlavní měst Praha, Ministerstvo kultury ČR, Státní
fond kultury ČR, Městská část Praha 5, Vlámská vláda, In-Situ, Creative Europe Programme of the
European Union, Slovenský institut Praha


Mediální partneři: Radio 1, Kino Aero, Světozor, Bio Oko, Přítomnost, Full Moon Magazine
Ve spolupráci: Divadlo Archa, Savarin - RUN OPERUN, Les kanců, WD Lux, Stagelab, Máš
umělecké střevo?, AZ Translations

 

Článek připravil: Viktor Veselý
Zdroj: AMPromotions
Foto: Tisková zpráva, Facebook Erpet, vlastní archiv